Hungarian review – Body Geometry fit

Azt hiszem mindannyian egyetértünk abban, hogy fixizni az egyik legjobb dolog a világon. Sokan sok félék vagyunk és sok féle képpen használjuk a kétkerekűnket, van aki csak a városban tesz vele pár kört és van aki gyakran teker vele 100 kilóméter feletti távokat. Fixis létünk során sok dolgot tapasztalunk meg saját bőrünkön/pénztárcánkon, legyen az egy rossz felhelyezésből adódó leszakadt cog vagy a megfelelő nyereg megtalálásának éveken át tartó hosszú és rögös útja. Azt hiszem az elmúlt 5-6 évben jómagam is sok problémát megelőzhettem volna a megfelelő tapasztalattal/tudással. Sok mindent megtanultam ez idő alatt, sokat állítgattam a nyergemen, a kormányomon, próbáltam mindig a legjobb beállításra törekedni azonban az egyre gyakrabban jelentkező térdfájások után eljutottam arra a pontra, hogy egy komolyabb - több órás - felmérést vegyek igénybe, hogy aztán a térdeimnek és izületeimnek is kellemesebb legyen a tekerés.

_mg_5803

Sok sok keresgélés után a Body Geometry fit rendszert választottam, ugyanis ezt találtam a piacon a legprofibb Bike fittingnek. Ezt Magyarországon a legnagyobb tapasztalattal és technikai háttérrel Balázs végzi a Bringalandban. Miután egy bő 20 perces beszélgetés keretén belül kifaggatott a bringázási szokásaimról, végignéztük, hogy milyen felméréseket fogunk végezni rajtam és a bringámon. Ez volt az a pont, ahol rá kellett, hogy jöjjek, sokkal komplexebb ez az egész annál, mint amit én otthon el tudnék végezni.

_mg_5816

Egy erre a célra kifejlesztett, zselés memoriter párna segítségével kimértük az ülőgumóim távolságát, aminél kiderült, hogy a nyereg amin ülök tökre nem passzol hozzám (bár meg kell hogy valljam ezt már előre éreztem), így egy új nyerget választottam ami már sokkal kényelmesebb és megfelelőbb volt. A folyamat alatt kiderült továbbá, hogy a medencém sincs tökéletesen szintben és a két lábam csonthossza között is van egy kis különbség. Ezt - miután a bringámat egy görgőre helyeztük - jómagam is megtapasztalhattam, mert a jobb lábam tekerés közben egy pontban folyamtosan “megakadt”, a bal viszont tökéletesen mozgott a pályáján.

_mg_5826

Mivel országúti/look pedálrendszert használok, ezért a stopli beállításának tökéletesítése után egy erre a célra kifejlesztett alátéttel toldottuk meg a cipőm alját. Az én problémáim kijavítása után a bringám következett. Mivel fixiről van szó ezért csak a nyereg magasságán és pozícióján kellett változtatásokat eszközölni. A tökéletesítés itt is több pontból tevődik össze, a legfontosabbak az ingával való mérések és a láb által bezárt szög optimalizálása. Természetesen az általam tökéletesnek tartott pozícióról hamar kiderült hogy közel se olyan jó mint amilyennek hittem.

_mg_5846

Miután mindennel megvoltunk 2 héten keresztül élesben is teszteltem a beállításokat és azt kell hogy mondjam merőben más érzés volt tekerni a bringán. Miután elmondtam az általam tapasztaltakat Balázsnak, még 1 apró kis finomhangolást végeztünk az új nyergen. Összegzés képpen annyit mondhatok, hogy szuper lett a bringám és kár, hogy erre nem szántam rá magam hamarabb, hisz a tekerésnél jelentkező fájdalmaim jó eséllyel így ki se alakultak volna.

Comments are closed.